Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Att campa eller att vara ute i naturen är både roligt och spännande, dock behöver man en del redskap att ta med sig. Ett redskap som man måste ha om man är borta under en längre tid för att kunna laga mat är ett stormkök av bra och hög kvalitet. Annars kommer campingturen inte att bli speciellt rolig. Vilket trots allt är målet med att campa, att det både ska vara roligt och spännande. Det är också bakgrunden till att vi valt att göra ett test för att hitta det bästa stormköket. Precis som med all annan campingutrustning som exempelvis det bästa liggunderlaget och den bästa vandringsryggsäcken, är det viktigt att välja det bästa stormköket. Utomhustrenden är stark just nu och 2020 valdes stormköket till årets julklapp som varje år tillkännages av HUI.
De 5 bästa stormköken:
- MSR Reactor 1.7l Stove System
- Primus Lite XL Piezo
- Trangia Minikök 28-T
- Jetboil MicroMo Cooking System
- Trangia Duossal 2.0 27-21 UL/D
Det ska trots allt vara en rolig och spännande upplevelse att campa. Vilket det bara kan bli om man har rätt utrustning med sig och även utrustning som man kan hantera på ett bra sätt. Då det annars blir svårt att kunna göra det man vill. Exempelvis om stormköket slutar att fungera, det är också anledningen till att man ska välja det bästa stormköket. För att man alltid ska kunna laga mat utan krångel eller problem.
I vårt test blev drömprodukten MSR Reactor 1.7l Stove System, mellanprodukten Primus Lite XL Piezo och budgetprodukten Trangia Minikök 28-T. Vi har även en specialare: Jetboil MicroMo Cooking System.
Slutligen har vi fyra bubblare: Trangia Duossal 2.0 27-21 UL/D, Primus Express Spider II, Biolite CampStove 2 och Primus Multifuel III.
Läs igenom hela guiden för att ta reda på vilket stormkök som passar just dig och din plånbok! Vi är säkra på att du kommer hitta några som du gillar.
Drömprodukten: MSR Reactor 1.7l Stove System
MSR Reactor 1.7l Stove System är ett snabbt men också bränslesnålt stormkök som enbart väger 515g och kommer med en 1,7 liters kastrull.
Mellanprodukten: Primus Lite XL Piezo
Primus Lite XL Piezo är ett gaskök som kommer med en kastrull på 1 liter och passa perfekt för två personer.
Budgetprodukten: Trangia Minikök 28-T
Trangia Minikök 28-T passar perfekt för en person och är både liten och behändig, har en 0,8 liters kittel samt en stekpanna/lock som är nonstick.
Specialaren: Jetboil MicroMo Cooking System
Jetboil MicroMo Cooking System är det lättaste reglerade systemet på marknaden som kommer med en 0,8 liters matlagningskopp.
Så här genomförde vi testerna för bästa stormköket:
1. Kartläggning av produkter på den svenska marknaden
2. Genomgång av genomförda tester de senaste 24 månaderna
3. Sammanställning och utvärdering av informationen
Friluftsdrömmar.se är en sida som finansieras genom att länka till olika e-handlare. Alla tester görs dock helt fristående från dessa företag och tillverkarna av produkterna. Innehållet avgörs av de enskilda personer som analyserar kartläggningarna och testerna.
Vi rekommenderar
Drömprodukten: MSR Reactor 1.7l Stove System
MSR Reactor 1.7l Stove System är det ultimata stormköket som också blev vår drömprodukt. Ett riktigt bra stormkök med en riktigt stor kastrull som medföljer på 1,7 liter. Det gör att det här stormköket passar för en hel familj. Något som annars kan vara svårt att få till med enbart ett stormkök. Den har en brinntid på 80 minuter per 227 gram brännare. Dessutom är den bränslesnål och lättviktig. Därför är den enkel att ta med på campingturer där man måste vandra en längre sträcka. Då det inte alltid är enkelt att göra det när man har en enorm packning.
Att välja det bästa stormköket beror dock helt och hållet på vilket användningsområde man behöver det till. Genom att välja den storlek som bäst passar för ens förhållanden får man också det bästa stormköket. Den här drömprodukten passar dock för de flesta situationer och tillfällen. Vilket man verkligen inte ska underskatta värdet av. För man vill nämligen inte missa hur mycket det i längden kan innebära. Framförallt om man vill känna att man kan laga mat på sin campingresa på bästa sätt.
Mellanprodukten: Primus Lite XL Piezo
Primus Lite XL Piezo är ett riktigt bra stormkök som passar för nästan alla situationer och tillfällen. Det medföljer en 1 liters kastrull som enkelt passar för två personer. Något som gör det enkelt att få med sig allt man behöver. Den väger bara 414 gram och använder sig av gas som bränsle. Vilket gör den effektiv och säker att använda. Självklart har den en unik låsmekanism som låser fast kastrullen. Man behöver därmed inte oroa sig över att den ska ramla.
Kastrullen är tillverkad av hårdanodiserat aluminium med en keramisk nonstick beläggning. Vilket gör det enklare att rengöra kastrullen då inget bränns fast. Dessutom passar den perfekt för både kortare och längre campingresor. En riktigt bra mellanprodukt som kan vara det bästa stormköket för just dig. Det är nämligen ett riktigt bra alternativ om man inte ska vara fler än två på campingen.
Budgetprodukten: Trangia Minikök 28-T
Trangia Minikök 28-T passar perfekt för dig som ska campa själv då det här miniköket är lättanvänt men samtidigt också lättviktigt. Det medföljer en kastrull på 0,8 liter och ett lock som kan användas som stekpanna som har en nonstick beläggning. Vilket gör det betydligt enklare att rengöra det efter man har använt sig av stormköket. För det är annars en sådan sak som kan göra campingresan mindre rolig, om man måste skrubba kastrullen varje dag riktigt ordentligt. Något som man verkligen slipper när man använder sig av det här stormköket.
Ett bra alternativ som trots allt är vår budgetprodukt. Något som dock inte innebär att det inte kan vara det bästa stormköket för dig. Du får nämligen tänka på vad som bäst passar ihop med dina behov och vad som krävs för dig på din campingresa. Man ska nämligen inte underskatta hur mycket det i längden kan innebära för dig att välja det bästa stormköket. Den här modellen är ypperlig för ensamvandrare eller campare.
Specialaren: Jetboil MicroMo Cooking System
Jetboil MicroMo Cooking System är stormköket som passar för nästan alla situationer och som använder sig av gas som bränsle. Du kan därmed vara säker på att du får ett pålitligt stormkök som passar i alla situationer. Den kommer utrustad med en lätt matlagningskopp på 0,8 liter. Passar därmed perfekt för ensamvandrare eller för två personer. Dock är storleken bättre avsedd för dig som campar ensam. Den väger enbart 340 gram och klarar av riktigt kyliga dagar. Den fungerar nämligen även när det är -6 grader.
Det gör att man får precis det stormköket som passar för nästan alla situationer. Vilket man verkligen inte ska underskatta värdet av. Då man vill kunna vara säker på att man faktiskt får den möjligheten man behöver för att kunna laga mat på sin vandring eller campingresa. På många sätt ska man inte underskatta hur viktigt det är att välja det bästa stormköket. Vilket det här alternativet kan vara.
Våra bubblare
Trangia Duossal 2.0 27-21 UL/D
Trangia Duossal 2.0 27-21 UL/D är ett alternativ för dig som behöver ett klassiskt stormkök. Du får flera kärl gjorde i ett speciallaminat. Där utsidan är gjord av aluminium och insidan av rostfritt stål. För att du ska få den bästa värmeledningsförmågan och även en slitstark yta. På det här sättet kan du laga mat till flera personer. Då det finns två kittlar, den ena på 1 liter och dessutom en stekpanna. Passar det uppenbart för dig som campar med andra. Dessutom är det ett spritkök, vilket gör det enklare att få med sig det du behöver. Då gas ibland kan vara lite jobbigt att bära med sig.
Det här är stormköket för dig som vill få en allt-i-ett lösning utan krångel eller problem. Där du kan använda stormköket på campingen, vandringen eller när det passar för dig. Det är nämligen alltid en klar fördel att kunna laga mat när det passar för just dig. Framförallt om du inte campar ensam då det här alternativet kan vara det som behövs för att din campingresa ska bli perfekt.
Primus Express Spider II
Primus Express Spider II är ett lite annorlunda alternativ då det är ett slangmonterat gaskök som ser till att du enkelt kan laga mat när det passar för dig. Väger enbart 200 gram men är väldigt stabil genom sin låga tyngdpunkt. Kan användas för att laga mat till ett stort antal människor men det medföljer ingen kastrull. Däremot är den enkel att använda och passar perfekt för både den långa campingturen eller en kortare sådan. Man får helt enkelt ett riktigt bra stormkök som passar för nästan alla typer av situationer.
Något som man verkligen inte ska underskatta värdet av i slutändan. För det handlar trots allt om att man ska kunna hitta det som passar för en själv. Då är det här ett av de alternativen som kan vara det bästa stormköket just för dig. Du får helt enkelt ett stormkök som kan användas i alla väder. Dessutom är det väldigt lätt att ta med sig!
Biolite CampStove 2
Biolite CampStove 2 är ett otroligt alternativ som verkligen kan göra campingturen betydligt mer rolig och spännande. För det här är stormköket som kombinerar ett stormkök med lampa och en mobil uppladdningsstation. Något som alltid kan vara en fördel då man ska ut i naturen och vill kunna ta med sig sin mobil för säkerhetsskull. Den använder sig av kvistar, kottar eller annat bränsle du hittar i naturen. Sedan omvandlar den värmen till elektricitet som sparas i batteriet. Det finns en lampa som lyser upp stormköket så att du kan se vad du gör, även i mörkret. Dessutom kan du sedan använda den genererade elektriciteten till att ladda upp din mobil.
Lampan har en styrka på 100 lumen och själva stormköket väger 935 gram. Något som gör den lite större än andra alternativ. Dock får du inte bara ett stormkök utan även en generator för att alltid ha möjligheten att ladda upp din mobil. Passar perfekt för dig som kommer att ge dig ut på en långvandring. Samtidigt som du fortfarande vill ha möjligheten att kunna använda mobilen utan att batteriet tar slut. Vilket verkligen kan vara ett riktigt bra alternativ.
Primus Multifuel III
Primus Multifuel III är ett alternativ som verkligen kan passa för alla situationer. Den kan nämligen drivas av alla möjliga typer av bränslen. Du kan då helt enkelt använda dig av det som finns till hands. Något som alltid är viktigt då man inte vill riskera att inte kunna använda stormköket då man råkat ta med sig fel bränsle. Kan drivas av gas, kemisk ren bensin, diesel, fotogen eller till och med raketbränsle. Det sistnämnda alternativet kanske inte är så troligt att man kommer använda sig av men det går att använda.
Det här stormköket väger inte speciellt mycket men kan hantera att laga mat för upp till fyra personer. Vilket gör det till ett ypperligt alternativ för dig som trots allt vill kunna använda samma stormkök för alla. Något som annars kan vara problematiskt. Ett riktigt bra alternativ som passar för de flesta.
Sammanfattning
Att välja det bästa stormköket är väldigt viktigt när man ska ge sig ut på en campingresa. Man vill nämligen alltid ha möjligheten att kunna laga mat både enkelt och smidigt. Genom att välja det alternativet som bäst passar för ens omständigheter kommer man också kunna välja det bästa stormköket. Du får helt enkelt se till att du hittar det alternativet som uppfyller dina krav och villkor. Samtidigt som det också ska passa för din plånbok.
Att tänka på när man köper ett stormkök
När du ska köpa ett stormkök är det viktigt att tänka på en rad faktorer för att hitta rätt modell som passar dina behov. Nedan följer några viktiga faktorer att tänka på:
- Bränsletyp: Det finns flera bränsletyper att välja mellan, till exempel gas, bensin eller diesel. Gasol är vanligt förekommande då det är enkelt att hantera, tyst och inte avger någon rök.
- Storlek & vikt: Om du planerar att använda stormköket vid vandring eller backpacking är det viktigt att välja en modell som är lätt och enkel att packa. Det finns mindre och mer portabla modeller som är perfekta för längre turer.
- Effekt: Kontrollera hur mycket effekt stormköket har, det vill säga hur mycket värme det kan generera. Ju högre effekt, desto snabbare kokar vattnet och maten, men det kräver också mer bränsle.
- Stabilitet: Se till att välja en modell som är stabil och inte välter lätt. Detta är särskilt viktigt om du planerar att använda stormköket på ojämnt underlag eller i blåsiga förhållanden.
- Enkel att använda: Stormköket ska vara enkelt att använda och hantera. Kontrollera därför att det är lätt att montera, tända och släcka.
- Pris: Stormkök finns i olika prisklasser, från billiga och enkla modeller till mer avancerade och dyrare. Tänk på hur ofta du kommer att använda stormköket och vad dina behov är för att avgöra vilken prisklass som passar dig bäst.
Sammanfattningsvis är det viktigt att tänka på bränsletyp, storlek och vikt, effekt, stabilitet, enkelhet och pris när du köper ett stormkök. Genom att överväga dessa faktorer kan du hitta en modell som passar dina behov och förväntningar.
Andra recensioner:
1. Bäst-i-testet.se
- Trangia 25–3 UL
- Primus Mimer Stove Kit
- MSR PocketRocket 2
2. Test.se
- Trangia 25-3 UL
- Trangia 25-4 UL
- Trangia 27-3 UL
3. Beredd.se
Frågor och svar om stormkök
Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna som konsumenterna önskar få svar på vid inhandlande av det bästa stormköket.
Måste jag ha ett stormkök?
När du ska ut och campa är det verkligen att rekommendera att ta med sig ett stormkök för att kunna laga mat.
Finns det skillnader mellan olika stormkök?
Det finns väldigt stora skillnader mellan olika stormkök, framförallt i form av bränsle och antal personer de passar för.
Hur stort stormkök ska jag välja?
Välj det som passar för dig behov för att göra det enkelt och smidigt att laga mat under vandringen eller campingturen.
Källor
- https://www.outnorth.se/msr/reactor-1-7l-stove-system-75623#Onecolor
- https://www.outnorth.se/primus/lite-xl-piezo
- https://www.outdoorexperten.se/p-34638-trangia-minikk-28-t.aspx
- https://www.outnorth.se/jetboil/micromo-cooking-system-71363#Nocolour
- https://www.outdoorexperten.se/p-39349-trangia-duossal-20-27-21-uld.aspx
- https://www.outnorth.se/primus/express-spider-ii
- https://www.outnorth.se/biolite/campstove-2
- https://www.outdoorexperten.se/p-26936.aspx?searchEngineName=primus-multifuel-iii
Liknande artiklar:
- Bästa termosen 2024 – Håll drycken varm på ett enkelt sätt!
- Bästa kylväskan 2024 – Håll dryck och mat kall längre!
- Bästa termosmuggen 2024 – Håll drycken varm längre!
- Bästa kompassen 2024 – Hitta på ett lättare sätt när du är ute i naturen!
- Bästa frystorkade maten 2024 – Ta med dig mat som håller för hela vandringen!
Lämna ett svar