Som alla hundägare vet är det otroligt spännande att skaffa en hund, särskilt om det är en liten valp på 8 veckor (vilken är den lagliga åldern som hunden tidigast får tas från mamman). På många sätt kan det liknas vid att ha ett litet barn; de utforskar världen (ofta med munnen), hittar på bus och vill hemskt gärna testa alla gränser som finns.
Valpar kan verkligen pröva ens tålamod, och det viktigaste innan du skaffar hunden är att du vet vad du ger dig in på. De första två åren (ibland ännu längre!) klassas hunden som valp och sedan unghund. Man hör mycket prat om hur det finns “hundår” och trots att den vanliga definitionen är lite av en rolig myt så finns det ett korn av sanning i den. Man brukar räkna med att vid ett års ålder har hunden mognat motsvarande en människa på ca 15-16 år. Självklart jämför man inte människor och hundar på det sättet men det är en jämförelse som är en hyfsat bra riktlinje att följa. Precis som med oss människor så mognar hundar olika fort fysiskt och mentalt. Valpen kommer att växa otroligt fort under de första sex månaderna av livet, och du kommer att märka hur knasigt det känns för lilla vovven när den utforskar världen och kroppen växer snabbare än hjärnan uppfattar; den har ingen koll på benen, den kanske är ganska klumpig och stapplar omkring och försöker hålla alla fyra tassar i styr.
Vid ungefär halvåret har den växt det mesta av sin totala storlek och du kan uppskatta utifrån det ungefär hur stor den kommer att bli som vuxen. Därefter kommer den att öka i vikt och bygga på sina muskler, och de allra flesta hundar räknas som helt fullvuxna mellan två till tre års ålder. Den fysiska tillväxten är mycket simplare än den mentala tillväxten. Rent biologiskt är hundar programmerade att växa en viss mängd under en viss tid (om valpen är frisk och mår bra) och de flesta följer det till punkt och pricka. Större raser växer ju självklart snabbare under lika lång tid och behöver i regel något längre tid på sig att nå sin fulla storlek. En liten malteser behöver i regel inte lika lång tid på sig att växa till sig fullt som en enorm Grand Danois.
Men där slutar det som står skrivet i sten. Hundar har som oss helt olika och egna personligheter. Två hundar av samma ras som har växt upp tillsammans (till exempel kullsyskon) kan vara helt olika på alla sätt förutom utseendet. Hundar är också särskilt känsliga för nya intryck under valptiden och det kan också påverka hur deras psyke utvecklas. Hundar har olika humör de kan vara på och vissa dagar kan de vara mycket mer valpiga än andra. En Cane Corso (italiensk mastiff) på 6 år kan vara en gammal surgubbe ena dagen, för att nästa dag vara en jätteglad hund som beter sig som en valp som inte inser att den är en fyrbent, pälsklädd murbräcka på 60 kg och vill leka med allt som rör sig.
Som med så mycket annat så beror allt på hur din hund är som individ. Det finns ingen regelbok för hur snabbt din hund kommer att mogna (annat än den fysiska tillväxten) och så mycket av det beror på hundens personlighet. Du kanske har en stor Leonberger som förblir valpig hela livet ut och inte själv inser att den har blivit vuxen. Den vanligtvis glada Golden Retriever-hunden kan mycket snabbt lämna valpstadiet och börja bete sig som en vuxen hund. Vissa växer upp fort, andra långsammare, och vissa inte alls. Det kommer att bli ett äventyr för dig att få se hur just din hund tar sig igenom olika stadier i livet!