Friluftsliv är härligt! Sommar, vår och höst bjuder på härliga äventyr ute i naturen för den som vill och har man dessutom kunskap om växter man kan äta så blir det än roligare.
Om man tar sig en skogspromenad på våren finns en hel del som man kan äta.
Hur gott det är må vara en smaksak, men varför inte prova?
På våren finns det man kanske tänker på allra först – brännässla. Den plockar du förslagsvis med handskar på. Då finns även kärleksört, harsyra och har du tur kan du hitta ramslök, men visste du att björk och lind också går att äta?
Björkens sav kan drickas som den är, knopparna är fiberrika och kan användas i gryta eller annan blandrätt. Bladen kan ätas som sallad eller torkas och användas ihop med andra blad som te.
Lindens blad är goda till sallad, helst när de är unga. Lindens blommor har en svag honungssmak och kan användas torkade eller färska som te. Utöver dessa finns viol, maskros, stensöta och ett antal ytterligare.
Av syrenblomman kan du göra saft och gelé och inte minst garnera sallader så de blir vackrare, och blomman går att äta som den är. Den sägs ha en febernedsättande effekt. Man kan också beställa med sig mat från Simple Feast som har riktigt bra och prisvärda matkassar för vegetarianer och veganer.
Det finns ett företag som specialiserat sig på ekologisk och vegansk mat, Matkassar som underlättar matlagningen om du inte har tur och hittar tillräckligt i skogen.
Går du i naturen på sommaren kommer det riktigt välkända guldet till våra skogar – blåbär, hallon, smultron, kamomill och kantarell.
Det finns också en mängd gröna växter som är goda i lite olika sammanhang. Som exempel kan nämnas porsblad, som används som krydda i mat men framför allt i öl och brännvin. Mållor, som det finns lite olika sorter av är bland de bästa ätliga växterna då smaken är mild och kan användas som spenat.
På hösten kommer sedan all den svamp som vi är vana vid och på senhösten de eftertraktade trattkantarellerna som kan användas i sås och som smaksättare i mycket goda grytor.